Stranice

Oct 26, 2012

Jezgrasto voće

ZDRAVI I MRŠAVI UZ KOŠTUNJAVO VOĆE  Mali zalogaji koji nam daju energiju a prepuni su zdravih masnih kiselina i vitamina. I ono najbolje: Umereno ih možete grickati bez bojazni da ćete se ugojiti.  Kremasti makadmski orasi, slatki bademi, hrskavi orasi ili fini pistaći - koštunjavo voće poboljšava kolače, začinjava salate i obroke od mesa ili jednostavno kao užina su pravo uživanje. Nejlepše u svemu tome je što čuva naše zdravlje. I zaista, ova vrsta voća sadrži puno kalorija ali ono zapravo ne goji. Studije pokazuju da osobe koje kombinuju mediteransku ishranu, puno voća i povrća, biljna ulja i koje dnevno uživaju u 30g raznog koštunjavog voća, smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 50% - bez dobijanja viška kilograma! To je zbog toga što jezgra sadrže mnoštvo zdravih materija i deo masti ostaje nesvaren i izbačen iz organizma.   Kralj među kooštunjavim voćem je orah. On ima naročito puno omega 3 i omega 6 zasićenih kiselina, koje eliminišu slobodne radikale i smanjuje masti u krvi. To sprečava širenje vena.  Lešnici sadrže vitamin E. On deluje protiv reumatskih oboljenja, olakšava bolove u zglobovima i štiti ćelije.  Mnogo magnezijuma, odlično anti-stres sredstvo, naći ćete u bademima i indijskim orasima. Čak, indijski orasi imaju dosta bakra i ublažavaju tzv. "nervozni stomak".  Za kosti su dobri brazilski orasi zbog visokog sadržaja fosfora.  Svako koštunjavo voće je izvor B vitamina - čista hrana za nerve i najbolje sredstvo za koncentraciju i umno naprezanje.  Osobe koje su nemirne u krevetu trebaju uveče da pojedu par kikirikija. On sadrži triptofan koji poboljšava spavanje. Povrh svega je dobar izvor biljnih belančevina: 100g kikirikija sadrži čak 26g.  Takođe, za visok krvni pritisak postoji fin recept: jesti dnevno 10 makadamskih oraha.  Kalijum, mineral koji jača srčani mišić, nalazi se u svakom koštunjavom voću ali ga ponajviše imaju pistaći.  Jedini problem kod ove zdrave užine je agonija prilikom izbiranja :)  Dobro je znati:  - Stari orasi postaće ponovo sveži ako ih potopimo u mleko i ostavimo preko noći.  - Pečenje intenzivira aromu mnogih vrsta koštunjavog voća. Oljušti se, stavi u tiganj bez masnoća dok ne zamiriše.  - Oljušteno ili iseckano koštunjavo voće može se zamrznuti kako bi duže bilo sveže. Neće izgubiti na ukusu.

No comments:

Post a Comment